www.SamsProjects.co.il
אודות פורטל ידע תוכנית פיננסית ניתוח צרכי לקוחות פיתוח מוצר חדש תוכנית עסקית דף הבית






שמואל בראל
(MBA, ME, BSc)
יועץ מומחה לפיתוח עסקי ליזמים וחברות סטארט אפ צעירות, לגיוס הון התחלתי משלב הרעיון ועד להשקעת סיד.

  צור קשר!    
   
   
   
   
   








עדכון אחרון: 20 במאי 2016


איך הופכים פטנט למוצר מסחרי?
ישראל היא אמנם ארץ שופעת ממציאים, אבל רק מעטים מצליחים לתרגם את הפטנטים שלהם למוצרים מסחריים.
מענה לשאלות החשובות משלושה יזמים שעשו את זה.
סמי פרץ, גלובס 3/5/2011

הצלחתו של פטנט תלויה בבשלות העסקית של בעל הפטנט. אם הממציא לא ימצא דרך לחבור לשותפים הנכונים שיידעו להגדיר את המוצר שהמציא, לאפיין את הדרישות ואת רצון השוק וכיצד למסחר ולמכור אותו, סיכויי המכירה שלו נמוכים למדי. רק אחוזים בודדים מצליחים במשימה.

נדרשת השקעה של בין מיליון ל-5 מיליון דולר - תלוי ברמת מורכבות המוצר ובקושי החדרתו לשוק - עד שמוצר מבשיל למכירה. זה עסק שיכול להיות יקר מאוד, וזה לא תמיד נלקח בחשבון בתכנית העסקית הראשונית.

רק בודדים מבינים את מלוא המשמעויות והעלויות של כל שלבי הפיתוח וההחדרה לשוק ומגייסים את הסכומים הנדרשים, נכנסים לשוק ומצליחים.



עד כמה קשה להפוך פטנט למוצר מסחרי?
"יש הרבה מאוד משברים בדרך, בעיקר כספיים וטכניים. לא קל להביא לידי יישום מסחרי רעיון מורכב.

באיזה שלב הבנת שלבד זה בלתי אפשרי ושצריך לגייס משקיעים?
"הבנתי את זה אחרי שנה של סולו. אמנם מתסכל שהאחוזים שלך בפטנט מדוללים, אבל אין מנוס. אם רוצים ללכת קדימה צריך משקיעים, אחרת נשארים עם רעיון יפה על הנייר.

מה הטיפ שלך להפיכת פטנט למוצר מסחרי?
"אחרי רישום הפטנט יש לדאוג לשותפים פיננסיים. ממציא חייב לסדר את עצמו מבחינה כספית, אחרת ההוצאות הכבדות יקברו אותו. והכי חשוב, לא לשים את עצמך כחלק הכי חשוב אלא את הרעיון-המוצר".



כמה זמן לקח להפוך את הפטנט למוצר מסחרי?
התהליך ארך כ-5 שנים עד למימוש מסחרי.

כמה השקעת בפטנט, האם החזרת את ההשקעה?
"ברישום ובפיתוח השקעתי מעל 5 מיליון דולר הון עצמי, שעדיין לא החזרתי".

עד כמה קשה ליישם פטנט באופן מסחרי? "קשה מאוד. צריך כסף, אמונה, אורך רוח, סבלנות ודבקות במטרה עד שזה קורה".

מה הטיפ שלך להפיכת פטנט למוצר מסחרי?
"רעיון, טוב ככל שיהיה, לא יצליח אם אין לו דרישה בשוק. יש לבדוק מה השוק צריך ומה יתרונך היחסי. כמו-כן, את השלבים הראשונים של פיתוח ורישום הפטנט מומלץ לעשות לבד בלי שותפים. ככל שהמוצר מבשיל אצלך, כך הנתח שידרשו שותפים עתידיים שתכניס יהיה קטן יותר. ממציאים רבים מתפתים לגייס משקיעים בשלבים מוקדמים, ובסופו של דבר מוצאים עצמם עם אחוזים בודדים בלבד".



מה מיוחד בפטנט וכמה זמן לקח להפוך אותו למוצר?
" הפטנט הבשיל לכדי מוצר מסחרי אחרי כמה שנים של ניסוי וטעייה, ובמימון משולב של המדען הראשי.

עד כמה קשה להפוך פטנט למוצר מסחרי?
"לפיתוח ולרישום פטנט דרוש מהנדס אחד יצירתי, אך להפיכתו למוצר מסחרי דרוש צוות שלם של מהנדסים, מעצבי מוצר, אנשי שיווק ועוד. כך שהקושי והמורכבות עצומים.

מה הטיפ שלך למי שרוצה להפוך פטנט למוצר מסחרי?
"לוודא שהפטנט שלך אכן פותר בעיה אמיתית. לא להתפזר, למקד את המוצר ולגייס משקיעים כבר בשלבים הראשונים, גם במחיר של דילול אחזקות".







באותו נושא:

המאמר הטוב ביותר בעולם על כתיבת תכנית עסקית

"הגאון השווה מיליונים" - איך להפוך רעיון להצלחה כלכלית

הבטחת הצלחה פיננסית בפיתוח מוצר חדש

הגדרת מודל עסקי בשיטת ה-קנבס

חסמים להצלחה והישרדות של עסקים קטנים בישראל

כיצד לעצב הצעת ערך ללקוח

למה היום זה הזמן הטוב ביותר להקים סטארט-אפ דיגיטלי

מדריכים שימושיים להקמת עסק חדש או סטארט אפ

ייסוד סטארט אפ - תיקוף שוק וניהול רזה






תכנית עסקית ומחקר שוק חשובים יותר מרישום פטנט!
האם להוציא מעל ₪30,000 ולחכות מעל לשנה וחצי כדי לרשום פטנט, או להשקיע קודם בבחינת הִתָּכְנוּת כלכלית?
רישום פטנט שלא מקדם את היזמות שקול לזריקת הכסף לפח!

מבוא מהיר לרישום פטנטים

למרות התפישה הרווחת, רישום פטנט אינו מכונה להדפסת כסף, אלא יותר אמצעי התגוננות. רישום פטנט הוא חלק מהתכנית העסקית של החברה, ויש לבצע אותו במקביל לפיתוח אבטיפוס, ייצור המוצר ושיווק המוצר בשוק.

קפוץ ל-
10 טיפים להפיכת פטנט למוצר מסחרי
מה חושבים היזמים של "הגאון השווה מיליונים" על רישום פטנט



מהו פטנט?
פטנט הוא זכות משפטית הניתנת לבעל המצאה על ידי מדינה. הפטנט מעניק לבעל הפטנט - הממציא, היחיד או העסק שהממציא העניק זכויות בפטנט - את הזכות למנוע מאחרים שימוש או מכירה של ההמצאה הרשומה לתקופת זמן קצובה, לרוב בין 15 ל- 20 שנים. כדי לממש את זכות המניעה רשאי בעל הפטנט לתבוע זאת בבית משפט.

כל אדם רשאי לרשום פטנט, כל זמן שהוא/היא הממציא של האמצאה. פטנט הוא סוג של קנין (רכוש), ולכן ניתן למכור אותו, או בעל הפטנט רשאי להעניק זכות (רישיון) לאחרים לעשות שימוש בפטנט בתמורה לתשלומי תגמולים.


סוגי פטנטים
ישנם 3 סוגי פטנטים: פטנט תועלתני, מדגם, רישום זני צמחים.
  • פטנט Utility patent - הסוג העיקרי של פטנט. מדובר בפטנט על אמצאה חדשה וייחודית היוצרת תוצאה תועלתנית. למשל - מעגל אלקטרוני, תרופה חדשה, תהליך ייצור, גנים חדשים, וכל דבר אחר שבני האדם יכולים לייצר. כדי להגיש פטנט זה, על הממציא לרשום תיאור מפורט כיצד לייצר ולהשתמש בפטנט, בצירו, כל התביעות שמגדירות את ההמצאה, שרטוטים של ההמצאה, ואגרת תשלום.
  • מדגם Design patent - מדגם רשום הינו זכות קניינית במסגרתה מוענקת הגנה על עיצוב מוצר תעשייתי חדש או מקורי. לא ניתן לרשום מדגם בגין עיצוב מוצר המוכתב אך ורק על ידי שיקולים פונקציונאליים. ניתן לרשום מדגם שהוא חדש או מקורי ולא נמכר, שווק או פורסם בישראל לפני מועד הגשת הבקשה דוגמאות: תכשיטים, שעונים, בגדים, צעצועים, מכשירי טלפון, ריהוט, כל סוגי מכשירים וכלי עבודה, בכפוף לדרישות הפקודה..
  • רישום זני צמחים Plant patent - זנים חדשים של צמחים ניתנים להגנה , בדומה ל להגנה על ידי פטנטים של מוצרים תעשייתיים, זכויות יוצרים וצורות אחרות של הגנה על קניין רוחני. לשם כך נחקק ב – 1973 החוק לזכות מטפחים של זני צמחים

מהי אמצאה כשירת פטנט?
אמצאה כשירת פטנט - אמצאה, בין שהיא מוצר ובין שהיא תהליך בכל תחום טכנולוגי, שהיא חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית.

אמצאה חדשה – אמצאה נחשבת לחדשה, אם לא נתפרסמה בפומבי, בין בישראל ובין מחוצה לה, לפני תאריך הבקשה; על ידי תיאור, בכתב או במראה או בקול או בדרך אחרת, באופן שבעל מקצוע יכול לבצע אותה לפי פרטי התיאור; או על ידי ניצול או הצגה, באופן שבעל מקצוע יכול לבצע אותה לפי הפרטים שנודעו בדרך זו.

התקדמות המצאתית - התקדמות המצאתית היא התקדמות שאינה נראית כענין המובן מאליו לבעל מקצוע ממוצע על סמך הידיעות שכבר נתפרסמו, לפני תאריך הבקשה, בדרכים האמורות לעיל ב"אמצאה חדשה"


"פטנט "בינלאומי", PCT
פטנט, כאמור, הוא זכות המוקנית בידי מדינה, ולכן אין רישום "בינלאומי" לפטנטים. יש לרשום פטנט בכל מדינה בנפרד. עם זאת, קיימת אפשרות להגש בקשה בפעם אחת ולקבל פטנטים מקומיים במדינות שונות, תחת אמנת Patent Cooperation Treaty , PCT. מדובר בבקשה מורכבת ויקרה הדורשת ייעוץ מקצועי.


מה זה פטנט פרוביזורי?
רישום פרוביזורי של פטנט (Provisional) מאפשר רישום של "תפיסת זמן" או תאריך של 12 חודשים, שבתוך תקופה זו חייב מגיש הפטנט למלא ולהגיש בקשה קבועה. היתרון הוא עקרון הקדימות: אם בתקופת הזמן הפרוביזורית יוגש פטנט זהה, מגיש הבקשה הפרוביזורית רשאי לקבל קדימות ברישום הפטנט.


משך הזמן בו הפטנט בתוקף
ברוב המקרים, בעל הפטנט יכול למנוע מאחרים להשתמש בפטנט עד 20 שנה מיום הגשת הבקשה. במדינות מסוימות יכול בעל הפטנט לבקש הארכה.

התקופה שבין יום הגשת טופס רישום הפטנט ועד ליום אישור הפטנט נקראת תקופת פטנט בבחינה Patent pending. לרוב, משך תקופה זו הוא בן שנה לשנתיים.


פרסום הפטנט או מכירת מוצר בטרם נרשם פטנט
פרסום הפטנט לפני השלמת הרישום או שיווק מוצר שמכיל את הפטנט בטרם הפטנט נרשם במדינת היעד עלול להוביל למניעת האפשרות לרישום הפטנט. תהליך רישום הפטנט חייב להיות חלק מתהליך פיתוח המוצר והתכנית העסקית.

יש צורך להחתים על הסכם סודיות כל אדם/ישות שייחשף לפטנט, פרט למשרד עורך פטנטים ועורך דין.


האם פטנט מקנה לי את הזכות לייצר את המוצר?
לא בהכרח. הפטנט רק מקנה לך את הזכות למנוע מאחרים להשתמש בפטנט כדי לייצר מוצר משלהם.


כמה זמן לוקח לרשום פטנט?
הזמן שלוקח תהליך רישום הפטנט מתחיל מיום מילוי הטפסים, ממשיך בהגשתם, בקבלת הבהרות מרשם הפטנטים, ובסופו בקבלת אישור רישום הפטנט.

קבלת האישור הרשמי על הפטנט בד"כ יארך לפחות שנה, בממוצע כשנתיים, ובמקרים מסוימים עשוי להיארך עד 4 שנים.


כמה עולה לרשום פטנט?
מחיר רישום הפטנט תלוי בשלושה גורמים עיקריים: אגרת רישום, כמות מדינות הרישום, ושימוש ביועצים כגון עורכי פטנטים. פרט לכך יתלוו עלויות עקיפות כגון זמן מילוי טפסים, הכנת שרטוטים, רשימת מפרטים, וכן עלויות ליועצים טכניים בנושאי הפטנט.

אגרות רישום פטנטים למדינה מפורטות בדף שירות התשלומים הממשלתי, והיא מתחילה במעל מ- ₪2,000. מחירים מעודכנים לרישום פטנט תועלת בארה"ב מפורטים בדף תשלומים של הממשל האמריקאי, והיא מתחילה ב- $280.

הלכה למעשה, מחיר רישום פטנט בישראל הוא לפחות ₪10,000, וסכום ממוצע הוא ₪30,000; עלות רישום פטנט בארה"ב תתחיל ב- $5,000; עלות רישום פטנט PCT תתחיל בכ- $10,000 וצפויה להסתכם בסכום כפול.


איך הפטנט יהפוך אותי לעשיר?
פטנט לא בהכרח יהפוך אותך לעשיר: בהנחה שתכסה את עלויות הרישום, עדיין עליך לפתח, לייצר ולשווק את המוצר. הפטנט הוא יותר רשיון ציד אחר מי שמפר אותו, ולא מכונה להדפסת כסף. כדי למסחר את הפטנט תזדקק לתכנית עסקית, תכנית פיתוח מוצר, תכנית פיננסית, ולגייס הון.


איך אפשר לדעת אם הפטנט שלי כבר נרשם?
התהליך נקרא סריקת פטנטים. כדאי להבין לפני שמחפשים האם האמצאה ניתנת לרישום כפטנט. בישראל, באמצעות חיפוש במאגר רשות הפטנטים, שמכיל מידע עדכני על פטנטים שהוגשו בישראל. בארה"ב, באתר האינטרנט של רשות הפטנטים האמריקאית. באירופה, באתר האינטרנט של רשות הפטנטים האירופאית. בעולם, באמצעות Google patents search.


חוק הפטנטים, תשכ"ז-1967
ניתן לקרוא את נוסח חוק הפטנטים באתר נבו




10 טיפים להפיכת פטנט למוצר מסחרי

על-פי עורך הפטנטים ד"ר כפיר לוצאטו, ממשרד לוצאטו את לוצאטו
  1. הגנה רלוונטית למוצר
    לא מספיק להגיש בקשה לרישום הפטנט, יש לדאוג שהרישום יגן על המוצר אותו אתה מבקש לייצר. בקשות פטנט רבות מאבדות מהרלוונטיות שלהן כשהמוצר מתפתח לכיוון שונה במשך הזמן.

  2. הרחבה של גבולות הפטנט
    כדי שהפיכת ההמצאה למוצר מסחרי תהיה כדאית, דרוש במקרים רבים לדאוג לכיסוי בפטנט ביותר מארץ אחת. דאג מבעוד מועד לכיסוי נכון למוצר שלך.

  3. הקפדה על רישום נכון של זכויות הבעלות
    רישום הבעלות הנכונה במקרה של מספר שותפים להמצאה, יימנע תקלות וריב בשלב הקריטי של מעבר למוצר מסחרי.

  4. גיוס משקיעים מושכל
    פטנט (או בקשה לפטנט) משמש בין השאר כמכשיר לגיוס ההון הדרוש לייצור או לשיווק המוצר. חשוב לבחון היטב את מהות המשקיע והערך האסטרטגי שהוא יכול להביא לשלב קריטי זה.

  5. למידת השטח
    לפני הפנייה לגורם יצרני לשיתוף פעולה או להשקעה, חשוב לבדוק את הפטנטים של המתחרים שמייצרים מוצרים דומים כדי להיות מוכן לספק תשובות לגבי היתרונות של מוצריך המוגנים בפטנט.

  6. למשקיעים פוטנציאלים צריך לגלות הכול
    בכל דיון עם משקיע או שותף אסטרטגי פוטנציאלי, גלה לו את כל המידע הרלוונטי לגבי הפטנט שניתן או עומד להינתן, גם אם גילוי זה יש בו כדי להחליש במידה מסוימת את מעמדך במו"מ. אין גרוע מתחושת שותף או משקיע שמגלים שהוסתר מהם מידע.

  7. ארגון מסמכי הפטנט כדי למנוע עיכובים מיותרים
    הכן תיק מסודר עם כל המסמכים הרלוונטיים להיסטוריית הבחינה של בקשת הפטנט שלך, בכל ארץ בה הגשת אותה. הכנה טובה מבעוד מועד, עשויה למנוע תקיעת מו"מ או דחיית מועד השקעה.

  8. בדיקת אפשרות ליצירת הגנות נוספות
    לעתים ניתן לחזק את הפטנט על-ידי הגנות נוספות כמו הגשת בקשות לרישום מדגם על המוצר המסחרי הסופי, או הגשת בקשות פטנט לגבי רכיבים חדשים אחרים של המוצר.

  9. אל תוותר על מומחה לקניין רוחני
    חוזים המבוססים על זכויות בפטנטים מחייבים ידע מיוחד של התחום. על מנת שזכויותיך לא יקופחו, היעזר בייעוץ משפטי מתאים של בעל מומחיות בקניין רוחני.

  10. לא לוותר בקלות על הזכויות
    אם הדבר ניתן מבחינה עסקית, רצוי להעניק זכויות לשותף האסטרטגי או למשקיע בדרך של מתן רישיונות ולא על-ידי העברת זכויות בפטנט.





מה חושבים היזמים של "הגאון השווה מיליונים" על רישום פטנט

יזמים שקיבלו השראה לרעיון חדשני וייצרו מוצר מצליח מספרים מה דעתם על תהליך רישום פטנטים
  1. "זה מגעיל"
    לזלי סקוט, ממציאת משחק היציבות Jenga

  2. "זה נורא"
    דייוויד פאלמר, ממציא כיסא ייעודי למסאז'

  3. "קוץ בתחת. הכרחי"
    דיוויד ווק, ממציא כדור האימון BOSU

  4. "מייגע"
    מייקל בוהם, ממציא הגריל הסגור

  5. "רישום פטנט הוא תהליך ארוך, לעתים יקר, אבל הוא הכרחי אם אתה רוצה להגן על ההמצאה שלך"
    מייקל ברארדי, ממציא צינור השקייה מתכווץ/מתרחב Xhose

  6. "זה מאוד יקר, אני לא חושב שכדאי להסתמך על זה. חשוב יותר שהמוצר יעבוד טוב יותר ממוצרי המתחרים"
    רון פוקסטרוט, ממציא משרוקית שלא נתקעת Fox40

  7. "פטנטים רק מקנים לך את הזכות לתבוע מישהו. אנשים עדיין יגנבו ממך"
    טוד גרין, ממציא סכין לגילוח הראש HeadBlade

  8. "תהליך רישום פטנט מיועד לתאגידים גדולים ולא עבור הממציא הבודד"
    - -

  9. "כמו דחליל, זה ירתיע תאגידים מכובדים ומוכרים, הם יכבדו את הפטנט"
    וויין פרום, ממציא מוט הסלפי QuikPod

  10. "השאלה היא האם אתה רוצה לתת את הכסף הזה לעורכי דין, או לתת את הכסף למהנדסים ולמעצבים ליצור מוצרים חדשים"
    ווים אובטור, ממציא המיני קורקינט Mini Scooter

  11. "לדעתי זו דרך אבן חשובה בדרך להקמת העסק. זה לא מבטיח לך הגנה, אבל זה מאפשר לך נקודת התחלה ומשען"
    ג'יי סורנסון, ממציא שרוול לכוס קפה חם Java Jacket

  12. "אתה לא יכול להקים עסק מפטנט. אתה חייב לנצח בשוק"
    יאן וון הלאנד, ממציא כדור מקפץ על המים Waboba Ball

  13. "פטנט הוא חרב פיפיות. יקר לרשום, יקר יותר להגן ולהפיץ, אבל הכרחי"
    רנדי הטריק, ממציא רצועת האימון וההתעמלות TRX

  14. "זה בלאגן"
    דן מרטינסון, ממציא מיתר קשירה רב פעמי Gear Tie





www.SamsProjects.co.il