www.SamsProjects.co.il
אודות פורטל ידע תוכנית פיננסית ניתוח צרכי לקוחות פיתוח מוצר חדש תוכנית עסקית דף הבית




שמואל בראל
(MBA, ME, BSc)
יועץ מומחה לפיתוח עסקי ליזמים וחברות סטארט אפ צעירות, לגיוס הון התחלתי משלב הרעיון ועד להשקעת סיד.



  צור קשר!    




עדכון אחרון: 31 במאי 2016


קבלת החלטות בתוכנית עסקית
קבלת החלטות היא קריטית לפיתוח מוצר חדש ומצליח. בכתיבת התוכנית העסקית הצוות הניהולי עלול ליפול למכשלות כגון תחושת אי פגיעות, צנזורה עצמית, חיפוש מידע מוגבל, גישת אני יודע יותר טוב מהלקוח. התוכנית העסקית חייבת להתבסס על קבלת החלטות רציונלית, כזו שמנתחת את התנהגות הלקוח כמו גם את האופי האישי של מובילי היוזמה



פורטל שיווק
עקרונות בשיווק עסקי
מחקר שיווקי וסקרי שוק
ניתוח התנהגות צרכנים
מבנה השוק וניתוח התחרות
פילוח שוק ובחירת קהל מטרה
תמהיל השיווק
תהליך שיווק למוצר חדש



פורטל הנדסה
תכן הנדסי של מוצר חדש
דירוג צרכי לקוחות
הגדרת מפרט ביצועים
בעיות בסיסיות ועקרונות פתרון
יצירת חלופות (קונספט)
בחירת חלופות תכן ראשיות
ארכיטקטורה ותכן על
בחירת החלופה למימוש



פורטל אסטרטגיה
עקרונות באסטרטגיה עסקית
ניתוח כוחות חיצוניים
ניתוח כוחות פנימיים
אסטרטגיות מיצוב ויתרון תחרותי
יריבות ודינאמיקת התחרות
אסטרטגיות צמיחה
אסטרטגיה בינלאומית



פורטל ניהול
ניהול הארגון
מנהיגות
קבלת החלטות
מבנה ארגוני
ניתוח וניהול סיכונים
תכנון פרויקט



פורטל מימון
מימון ותוכנית פיננסית
מעבר בין ריביות ותקופות
היוון תזרימי כספים
מדדים כלכליים
דוחות כספיים
שיטת היוון תזרים מזומנים
ניתוח עלות מחזור חיים
כתיבת תוכנית פיננסית



פרקליט השטן - הקשר בין קבלת החלטות ומלחמה בזומבים
בסרט מלחמת עולם Z זומבים השתלטו על רוב שטחי כדור הארץ. בראד פיט מגלם את סוכן האו"ם ג'רי ליין, ששומע שרק שני מקומות בעולם הם בטוחים יחסית מפני הזומבים: צפון קוריאה ו-ישראל.

ליין מגיע לירושלים ונפגש עם סוכן מוסד בשם יורגן. יורגן מגלה לו שהוא היוזם של בניית החומות, כלקח מקבלת ההחלטות שליוותה את הכשל המודיעני של מלחמת יום כיפור. מדיניות זו נקראה "האדם העשירי" - אם תשעה אנשים חושבים אותו הדבר, אז העשירי חייב לחקור ולהציע בדיוק ההיפך.

איך נולדים הרעיונות הטובים בעולם
יש הסבורים שסיעור מוחות הוא עדיין הדרך הטובה ביותר לגרות את המוח. השאלה היא אילו תנאים נדרשים. התשובה נמצאת בבניין עם אוורור גרוע וגג דולף.
ג'ונה לרר, "הארץ", 27/04/2012

עומד בפני וועדת שחרורים? תוודא שהם אכלו צהריים
"עייפת החלטות" הנגרמת מעומס, עייפות וקוצר זמן, משפיעה לרעה על תהליכי קבלת החלטות ומטה את תוצאותיהם. מחקר חדש מגלה שהתופעה מתרחשת גם בקרב אנשי מקצוע שאמורים להיות חסינים בפני הטיות כאלה. שופטים, למשל.
שי דנציגר, "דה מרקר", 01/03/2012

עייפים מדי כדי להחליט עכשיו ומעדיפים "לישון על זה"? אתם כנראה צודקים
השפע מבלבל, הבחירה מתישה והראש מוצף במידע. בתנאים כאלה, גם הלקוח וגם איש המכירות יוצאים מובסים. לד"ר יונתן לבב מסטנפורד יש פתרון: תישנו על זה.
טלי חרותי-סובר, "דה מרקר", 25/01/2012

"חוכמת" ההמון:" כמה טיפשים צריך כדי לערוך ישיבה טובה
מחקרים מגלים שהאייקיו הקבוצתי - חוכמת ההמונים - עדיפה על קבוצת ניהול שמורכבת ממוחות מבריקים או ממנהלים חזקים שעולים מיליונים. דווקא קבוצות מגוונות, נטולות היררכיה והמורכבות מאנשים שלא מכירים זה את זה ייתנו את התוצאות הטובות ביותר לארגון.
איתי להט, "כלכליסט", 03/02/2011

"חוכמת ההמונים": הכלי שחברות הענק כבר אימצו בחום
אינטל, אלביט מערכות, בנק הפועלים ועיריית חולון הם רק חלק מהארגונים שהפנימו את הערך: קבוצה גדולה של אנשים שאינם מומחים בנושא מסוים יכולה לייצר תובנה מדויקת וחכמה לא פחות מאשר מומחה מלומד.
רנן נצר, "גלובס", 08/11/2012

כולם נורא חכמים
תורת "חוכמת ההמונים" גורסת כי קבוצה גדולה מאוד של אנשים מניבה רעיונות ופתרונות טובים יותר ממומחה יחיד, מקבוצה קטנה או אפילו מקבוצת מומחים קטנה. אז מהי בדיוק חוכמת ההמונים? האם היא באמת עובדת? ואיך אפשר לשלב אותה בארגון שלכם?
גלי וינרב, "גלובס", 28/07/2013

חוכמת ההמון: האם הגולשים הם עתיד המדע?
אלוף העולם בשחמט גארי קספרוב תיאר את המשחק שלו מול יריב שמסעיו הוכרעו בהצבעות גולשים כ"חשוב ביותר בתולדות השח". מתנדבים ברשת הצליחו גם לפצח אנזים שחשוב לחקר האיידס.
שיזף רפאלי, "כלכליסט", 10/11/2011

למה עדיף לקבל החלטות בשפה זרה
המערכת הרגשית אחראית במידה רבה להישרדותנו, אבל נוטה לבלבל אותנו ברגעים מכריעים. איך קבלת החלטות בשפה שאינה שפת אמנו מצמצמת את התגובה הרגשית - ולפיכך מצמצמת את האפשרות לטעות.
יעקב בורק, "הארץ", 13.07.2012


קבלת החלטות

ניהול הוא התהליך של יצירה ושימוש במשאבי הארגון באופן מוכוון מטרה כדי לבצע משימות ולהשיג מטרות ברמת שביעות רצון רצויה.

מבוא: ניהול הארגון
1. מנהיגות
2. קבלת החלטות
      2.1 המודל הקלאסי/ראציונלי
      2.2 המודל האדמניסטרטיבי
      2.3 המודל הרטרוספקטיבי
      2.4 השפעות על החלטה אפקטיבית כיחיד
      2.5 תהליכי קבלת החלטות בקבוצה
      2.6 אסטרטגיות לשיפור הליך קבלת החלטות
3. מבנה ארגוני
4. ניתוח וניהול סיכונים
5. תכנון פרויקט



2. קבלת החלטות

קבלת החלטות (Decision Making) היא תהליך שבו מפרטים בעיה או הזדמנות מסוימת ובוחרים את המענה לבעיה/הזדמנות מתוך מבחר של אפשרויות.

קבלת החלטות משויכת לפונקציה הניהולית של הנהגה.

תהליך קבלת ההחלטות מורכב משני שלבים: שלב ההגדרה ו-שלב הפתרון. בשלב ההגדרה מזהים בעיה/הזדמנות, אוספים מידע, ומנתחים את הגורמים שמשפיעים על הבעיה. בשלב הפתרון, מייצרים דרכי פעולה שונות (חלופות, אלטרנטיבות), מקיימים הערכה, בוחרים את החלופה הרצויה ונערכים ליישומה.


את רוב ההחלטות אפשר לסווג לפני שני סוגים: החלטות מתוכנתות, והחלטות לא מתוכנתות.

החלטת מתוכנתת היא תגובה לבעיה פשוטה או שגרתית. אופי הבעיה מוכר ומוגדר היטב למקבל ההחלטה. קיימים חוקים, נהלים, תהליכים כיצד לקבוע את ערך ההחלטה, לפי אמת מידה (קריטריון) ידועה.

החלטה לא מתוכנתת נעשית כאשר הבעיה/אתגר חדשים לארגון, או רמת המורכבות שלהם גבוהה. במצבים כאלו החלופות לא ברורות ולא מוגדרות, ולא קיים מידע מהעבר שאפשר להשתמש בו. לאחר יצירת חלופות, נעשית הערכה ונבחרת החלופה הרצויה.

המודלים הקיימים בנוגע לתהליך קבלת ההחלטות שונים בהנחות היסוד שלהם. שלושה מודלים נפוצים למידול קבלת החלטות הם המודל הקלאסי/ראציונלי, המודל האדמניסטרטיבי, המודל הרטרוספקטיבי.



המודל הקלאסי/ראציונלי
המודל הקלאסי היה הניסיון הראשון להבנה של תהליך קבלת ההחלטות אצל הפרט. במודל 7 שלבים:
  1. שלב 1: זיהוי סיטואציה של קבלת החלטה. הפרט מזהה שקיימת בעיה - מתקיים פער בין מצב רצוי למצב הנוכחי. מצב חלופי הוא זיהוי של הזדמנות שתאפשר להיטיב את מצבו.
  2. שלב 2: פיתוח מטרות ואמות מידה. הפרט קובע את אמות המידה שלפיהן יוערכו חלופות פתרון עתידיות. בד"כ נבחרות 7 עד 10 אמות מידה, וכל אחת מקבלת משקל שמייצג את החשיבות היחסית של אמת המידה ביחס לאמות המידה הנוספות.
  3. שלב 3: יצירת חלופות. בשלב זה מפתחים חלופות שמימושן יביא למצב הרצוי. הפתרונות יכולים להיות פתרונות שנעשו בעבר, פתרונות חדשים לחלוטין, וכל שילוב שלהם.
  4. שלב 4: ניתוח חלופות. בשלב זה מנתחים את החלופות. מסננים חלופות שלא יביאו למצב הרצוי, ומשפרים חלופות אחרות. בוחנים את האילוצים והמשאבים הנדרשים לכל חלופה. לבסוף מדרגים כל חלופה לפי אמות המידה שנקבעו, וציון החלופה הוא הממוצע המשוקלל.
  5. שלב 5: בחירת חלופות. החלופה הנבחרת צריכה להיות החלופה שקיבלה את הציון המשוקלל הגבוה ביותר בשלב 4; הפרט צריך להסכים לממש את החלופה שנבחרה.
  6. שלב 6: יישום וביצוע החלופה. כדי ליישם את החלופה יש להעריך את המשאבים ולבנות תוכנית יישום.
  7. שלב 7: בקרה והערכת תוצאות. לאחר שבוצעה ההחלטה נאסף מידע אודות התוצאה שהתקבלה, והפרט בוחן אם הפער שזוהה נסגר.

המודל הקלאסי / ראציונלי לקבלת החלטות

בבסיס המודל הקלאסי קיימות ההנחות:
  • האתגר או הבעיה ברורים וזוהו היטב
  • המטרה העתידית והמצב הרצוי מוסכמים
  • ניתן לחזות את התוצאות של בחירת החלופה
  • מקבלי ההחלטות הינם ראציונליים, לא מוטים
  • ביצירת החלופות מחפשים את הפתרון שיניב את התוצאות הטובות ביותר



המודל האדמניסטרטיבי
המודל פותח בידי זוכה פרס נובל הרברט סיימון. הנחת המודל היא שגם פרט ראציונלי עשוי להתפשר על חלופה בינונית, וזאת משום שהחלטות דורשות זמן ומאמץ רב מכפי שיש ביכולתו להקצות. מכאן, שבעת קבלת החלטות הפרט מחפש ראציונליות מוגבלת. המודל מתאר קבלת החלטות בשלושה מכאניזמים שונים באופן היישום מבמודל הקלאסי.
  • מכאניזם ראשון - בפועל, תהליך ההערכה לא נעשה לכל החלופות בו זמנית אלא אחת אחרי השניה. מסיבה זו לרוב תיבחר החלופה הראשונה שנותנת מענה "טוב דיו" לבעיה, ולא תיעשה בנייה של חלופות אחרות.
  • מכאניזם שני - בפועל, שלב ההערכה לא נעשה באמצעות אמות מידה ומשקלות מוגדרות, אלא באמצעות כללי אצבע (היוריסטיקה) שעבדו בעבר.
  • בפועל, במקום לשפר את החלופה שנבחרה ולבצע אופטימיזציה, החלופה תיושם כמו שהיא ללא המשך בדיקה, הערכה ושיפור.

המודל האדמניסטרטיבי לקבלת החלטות



המודל הרטרוספקטיבי
בבסיס מודל זה עומדת ההנחה שהפרט מנסה לבצע רציונליזציה של החלטתו בדיעבד, ולאחר מכן ינסה להוכיח שהבחירה היתה ראציונלית ונכונה.

הפרט מבצע תפישה מוטה של המציאות לפי העדפותיו האישיות. המשמעות היא שברגע שהפרט זיהה חלופה מועדפת, הוא יעריך את כל החלופות האחרות ביחס אליה, ולא ביחס לחלופת ייחוס מוסכמת. כתוצאה מכך מתקבלת הטייה מובנית בעת קבלת ההחלטות. החלטות אינטואיטיביות הן בהרבה מקרים מהירות מאוד.



השפעות על החלטה אפקטיבית כיחיד
כאשר פרט יחיד צריך לקבל החלטה יש שלוש קבוצות של מאפיינים שישפיעו על האופן שבה יצליח לעשות הצלחה ראציונלית: מאפייני הבעיה, מאפייני סביבת ההחלטה, ו-מאפייני הפרט.

מאפייני הפרט - לא בהכרח נוהגים בראציונליות בעת קבלת החלטות, ולעיתים נוטים להטיות. חוסר היכרות עם הבעיה או בעיה דומה עשוי להוביל להחלטה פזיזה, ויש מגבלה לכמות המידע שהפרט יכול לספוג ולעבד בו-זמנית.

מאפיני הבעיה - החלטה על פתרון לבעיה עמומה או לא בהירה בד"כ נדחה למועד אחר. אם אופי הבעיה משתנה, הפתרון שהוחלט עשוי לא להועיל; בעיות מורכבות יותר דורשות פתרונות מורכבים.

מאפייני סביבת ההחלטה - מגבלות של זמן, משאבים, יכולת קשב, תחומי אחריות. ככל שהלחץ לפתור את הבעיה גבוה יותר גם הסיכון שב"לפספס" חלק חשוב מהבעיה גדול יותר.



תהליכי קבלת החלטות בקבוצה
המודלים שתוארו מתאימים ומשמשים גם קבלת החלטות בקבוצה. עם זאת, בקבוצה קיימת גם האינטרקאציה והדינאמיקה הבינאישית. במקרים מסוימים, קבלת החלטות כקבוצה עשויה להיות נכס, ובמקרים אחרים היא עלולה להפוך לנטל:


יתרונות וחסרונות של קבלת החלטה בקבוצה

  • בבניית חלופות, פרטים שפועלים בנפרד יעלו מגוון רחב יותר של אפשרויות, בשל הרקע המקצועי
  • בהערכת חלופות, לרוב כושר השיפוט של הקבוצה עולה על הפרט בגלל ריבוי זוויות הבחינה
  • בבחירה בין חלופות, שיתוף חברי צוות רבים לרוב מוביל לרמת קבלה גבוהה יותר של הפתרון
  • ביישום הפתרון, לרוב פרט יבצע את המשימות באופן טוב יותר מאשר קבוצה

תהליך החשיבה הקבוצתית (Groupthink) נחקר רבות, והמסקנה העיקרית היא שלרוב קבוצה מחפשת הסכמה בכל מחיר, על חשבון ראייה והערכה ריאלית של המציאות וחיפוש דרכי פעולה אפשרויות חדשות.

מחקרים שנעשו בתאגיד RAND ובחנו את אופן קבלת ההחלטות של ממשלת ארה"ב באירועים כגון מלחמת קוריאה, מלחמת וויאטנם ו-מפרץ החזירים, העלו שתהליך החשיבה הקבוצתית מאופיין במכשלות מערכתיות:


תהליך החשיבה הקבוצתית

קווים מנחים לחשיבה קבוצתית




אסטרטגיות לשיפור הליך קבלת החלטות
  • סיעור מוחות (Brainstorming) הוא תהליך יצירתי במהלכו מועלים פתרונות יצירתיים אפשריים ללא כל ביקורת עליהם (בשלב הראשון), כדי לקבל מספר רב של פתרונות מגוונים. בשלב הראשון כל חבר צוות חושב על פתרונות בעצמו. בשלב השני מועלים כל הרעיונות בפני הקבוצה, ומוסיפים נגזרות של כלל הרעיונות. בשלב השלישי עורכים רשימה מאוחדת של כלל הפתרונות, הערכה ובחירה בפתרונות המבטיחים.

  • גישת בעלי ענין (Nominal Group Technique) היא שיטה שבה מדורגים הקריטריונים באמצעות נציגים מדיסציפלינות שונות, וכל אחד אוחז ב"כובע" של בעל עניין בפתרון הבעיה. כל בעל ענין מדרג את האופן שבו הרעיון פותר את הבעיה מזווית הראייה שלו, ובמיצוע משוקלל של הדירוגים תתקבל החלופה שעונה על מירב הצרכים והציפיות של בעלי הענין.

  • טכניקת דלפי (Delphi) היא שיטה שבה חברי הצוות לא נפגשים ישירות, אלא עונים על שאלון שהוכן במיוחד לצורך התמודדות עם הבעיה. כל חבר צוות עונה על הבעיה, ולאחר מכן מופצים כל הפתרונות בין כל חברי הצוות, כדי שכל חבר צוות יתרשם מפתרונות אחרים, וישפר שוב את הפתרון שלו.

  • פרקליט השטן (Devil's Advocate) הוא שיטה לבחון את טיב הפתרון שנבחר, באמצעות חבר צוות שתפקידו לבחון ולתקוף באופן ביקורתי צדדים של הפתרון שייתכן והמחליטים התעלמו או פסחו עליהם. לאחר שכל הפתרונות האפשריים עברו סיבוב נוסף של זיקוק ושיפור, ניתן להעריך באמת את הערך של כל חלופה.


www.SamsProjects.co.il